Καναρίνια Χρώματος

Ονομάζονται έτσι γιατί πολλαπλές διαδοχικές μεταλλάξεις κατάφεραν να δώσουν στα πτερά και στα πούπουλα του καναρινιού τόνους διαφόρου χρώματος. Το ενδιαφέρον λοιπόν στα καναρίνια αυτά επικεντρώνεται στο ΧΡΩΜΑ τους. Το χρώμα του αρχέγονου καναρινιού αποτελείται από ΜΕΛΑΝΙΝΕΣ και ΛΙΠΟΧΡΩΜΑΤΑ.

 

Οι ΜΕΛΑΝΙNEΣ, είναι αυτές που σχηματίζουν το σχέδιο, βρίσκονται στο κυτόπλασμα των κυττάρων και αφορούν το δέρμα, τα νύχια, το ράμφος και την ίριδα του ματιού. Αυτές (ΜΕΛΑΝΙΝΕΣ ) υποδιαιρούνται σε : α) ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΕΣ, χρώματος μαύρου ή καφέ σκούρου, που βρίσκονται στην ράχη του πτερώματος και β) ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΕΣ, καφέ χρώματος που τείνει πρός το κόκκινο και που βρίσκονται πέριξ της ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΗΣ.

Το ΛΙΠΟΧΡΩΜΑ προσδίδει το βασικό χρώμα στο καναρίνι. Αποτελείται από ουσίες που προέρχονται από την σύνθεση της καροτίνης, κίτρινης και κόκκινης, η οποία διαλύεται στα λιπίδια.

ΛΙΠΟ (λίπος) ΧΡΩΜΑ (της καροτίνης).

Οι πολλαπλές μεταλλάξεις που κατά καιρούς έγιναν και που οι εκτροφείς των καναρινιών τις εκμεταλλεύτηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφορούσαν τόσο τις ΜΕΛΑΝΙΝΕΣ όσο και το ΛΙΠΟΧΡΩΜΑ. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και η διαίρεσης σε ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ και ΜΕΛΑΝΙΝΙΚΑ καναρίνια.

1). ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ. Υποδιαιρούνται στις εξής ποικιλίες. α) Κίτρινο

β) Κόκκινο

γ) Κρεμ (avorio = Ελεφαντόδοντο)

δ) Λευκό θαμπό

ε) Λευκό Όλες οι παραπάνω ποικιλίες μπορούν να έχουν και κόκκινα μάτια (μμ.κκ) και ώς εκ τούτου

ζ) Λιποχρωμικά με μμ.κκ.

2) ΜΕΛΑΝΙΝΙΚΑ . Υποδιαιρούνται στις εξής ποικιλίες :

Βασικοί τύποι

α) Μαύρο - καφέ

β) Καφέ

γ) Αχάτη

δ) Ιζαμπέλα

Πρόσθετοι τύποι

α) Παστέλ

β) Παστέλ με γκρί πτερά

γ) Οπάλ

δ) Φαιό

ε) Σατινέ

ζ) Τοπάζιο

η) Εumo

θ) Όνυχας

Άρθρο του Ε. Ψαράκη

 

Get a better hosting deal with a hostgator coupon or play poker on party poker
Copyright 2012 Καναρίνια Χρώματος. Δημιουργία Whale.gr