Εκπαίδευση-Προετοιμασία

Η σωστή εκπαίδευση και η τελική προετοιμασία για τις εκθέσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας «νίκης» για τα πουλιά μας.

  To ζητούμενο από την εκπαίδευση είναι να νιώσουν τα πουλιά «ασφαλή» σε έναν τόσο μικρό χώρο, σαν τα κλουβιά επίδειξης και σε τόσο κοντινή απόσταση από τους ανθρώπους.Υπάρχουν δύο , γενικοί, προτεινόμενοι τρόποι εκπαίδευσης ώστε τα πουλιά να αισθάνονται άνετα στα μικρά, αλλά απαραίτητα, κλουβιά επίδειξης.

  Ο πρώτος είναι η εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Ορισμένοι προτείνουν ακόμη και από τον απογαλακτισμό. Είναι σχετικά πιο εύκολος και λιγότερος χρονοβόρος τρόπος, αν δεν ακολουθηθεί η τακτική της εναλλαγής από το κλουβί επίδειξης σε κλούβα πτήσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά τοποθετηθεί απλά ένα κλουβί επίδειξης στην είσοδο της κλούβας ή μέσα σ αυτήν έτσι ώστε τα νεαρά πουλιά να περνούν από το ένα στο άλλο όποτε θέλουν θεωρώντας και το μικρό κλουβί «σπίτι» τους.

  Μάλιστα ένας απλός τρόπος προσέλκυσης είναι η τοποθέτηση «λιχουδιών» στο μικρό κλουβί για την πιο γρήγορη εκμάθηση ακόμη και των πιο επιφυλακτικών ενοίκων της κλούβας.                            

 Ο δεύτερος τρόπος είναι η εναλλαγή των πουλιών που έχουμε επιλέξει για τις εκθέσεις από τις κλούβες στα κλουβιά επίδειξης τον τελευταίο μήνα ή δίμηνο πριν τους διαγωνισμούς.

  Ξεκινάμε τον εγκλωβισμό για μικρό χρονικό διάστημα την πρώτη φορά. Οι Άγγλοι μάλιστα προτείνουν η πρώτη επαφή του πουλιού με το κλουβί επίδειξης να μην ξεπερνά την μια ώρα !!.

  Η πιο διαδεδομένη τακτική είναι μια μέρα στο κλουβί, μια μέρα στην κλούβα. Δύο μέρες στο κλουβί δύο μέρες στην κλούβα και συνεχίζουμε αυξάνοντας κατά μια μέρα την εναλλαγή έως ότου φθάσουμε στην εβδομάδα περίπου. Ο δεύτερος τρόπος διαρκεί περίπου 45 ημέρες και είναι αρκετά αποτελεσματικός αλλά έχει και τα μειονεκτήματα του. Αν πχ ασχοληθούμε μόνο μ αυτά τα πουλιά που επιλέξαμε υπάρχει περίπτωση να αγνοήσουμε κάποια καλά πουλιά που πιθανόν να υπάρχουν στο σμήνος μας και ίσως να τα ανακαλύψουμε αργά, με κίνδυνο να μην προσαρμοστούν όσο θα πρέπει και να φτάσουν στην έκθεση σχετικά απροετοίμαστα.

  Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα κάποιο πουλί μπορεί να μας δείξει ένα άλλο παρουσιαστικό, αφού την συγκεκριμένη εποχή βρίσκονται στο τέλος της πτερόρροιας και ειδικά τα φτεράκια από τις κορώνες είναι τα τελευταία που αλλάζουν με αποτέλεσμα να διακρίνουμε πουλιά που δεν τα είχαμε ξεχωρίσει νωρίτερα. Ο πρώτος τρόπος εκμάθησης είναι σαφώς καλύτερος γιατί δίνει στα πουλιά την ευκαιρία να προσαρμοστούν υπό την μορφή εξερεύνησης , προσωπικής επιλογής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως προσαρμόζονται ΟΛΑ τα νεαρά πουλιά του σμήνους.

  Όμως και από άποψη χρόνου και κόπου, για εμάς, προτιμότερος είναι ο πρώτος τρόπος εκπαίδευσης.

  Αυτά όλα , φυσικά, ο καθένας μας μπορεί να τα προσαρμόσει στην διαχείριση του σμήνους του ανάλογα με τον χώρο, τον χρόνο και την διάθεση που έχει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των «αθλητών» του και φιλόδοξων «πρωταθλητών». Ας μην ξεχνάμε έναν γενικό κανόνα που λέει ότι όσο πιο πολύ, χρόνο μας, τους χαρίζουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα βλέπουμε από αυτά. 

  Επίσης μην διστάσετε να εγκλωβίσετε τα πουλιά για λίγες ώρες και στα κλουβιά μεταφοράς ή να μετακινείτε τα κλουβιά ( με τα πουλιά μέσα) σχηματίζοντας διαφορετικές τετράδες, ψάχνοντας την ιδανική, σε διαφορετικά σημεία του χώρου σας. Όσες περισσότερες εμπειρίες αποκομίσουν από την όλη διαδικασία (μεταφορά - έκθεση) θα είναι κέρδος γι αυτά.

 Με όλη αυτή την διαδικασία αποφεύγονται καταστάσεις  άγχους και πανικού από μέρους τους, οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα από μια απλή πτερόρροια ή τραυματισμό έως και τον θάνατο.

  -ΤΙΡS-

  1 - Αν κάποιο πουλί δείξει έντονα σημάδια δυσφορίας στην πρώτη του επαφή με το κλουβί επίδειξης μπορείτε να γυρίσετε το κλουβί προς τον τοίχο, ώστε να μειωθεί το φως και να έχει μια πιο ομαλή προσαρμογή.

  - Τα corona συνηθίζουν τον εγκλωβισμό ευκολότερα από τα consort και έχουν πιο «έμφυτη» την σωστή στάση επίδειξης.

  2- Η «σκεπή» που έχει το κλουβί επίδειξης δεν υπάρχει για διακοσμητικούς σκοπούς. Αναγκάζει , ασυνείδητα , τα πουλιά να πάρουν μια, ελαφρά, πιο σκυφτή στάση. Όπως σκύβουμε κι εμείς σε έναν χώρο με χαμηλό ταβάνι, άσχετα αν δεν κινδυνεύουμε να χτυπήσουμε. Η στάση αυτή είναι και η ζητούμενη από τον κριτή ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσει καλύτερα το κεφάλι. Αυτό βοηθάει περισσότερο τα consort παρά τα corona που έχουν, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένη ορατότητα προς τα επάνω.

 3- Ως γνωστόν καταστάσεις απότομων αλλαγών (στρες) δημιουργούν ανακατατάξεις στον πληθυσμό των βακτηρίων που κατοικούν στον οργανισμό των πουλιών, με αποτέλεσμα να υπερτερούν τα «κακά» βακτήρια.

  Καλό είναι να χορηγείται κάποια πολυβιταμίνη για μερικές μέρες πριν την έκθεση και μερικές μετά, ώστε να βοηθήσουμε τα πουλιά να ξεπεράσουν όσο πιο εύκολα γίνεται αυτή την περίοδο.Στο εμπόριο κυκλοφορούν και διάφορα σκευάσματα για την καταπολέμηση του άγχους, όμως είναι στην κρίση και τις φαρμακευτικές γνώσεις του καθένα μας η αξιολόγηση και χορήγηση τους.

 4 - Ο παπαρουνόσπορος είναι ένα φυσικό κατασταλτικό που βοηθά σε περίοδο εκθέσεων. Η υπερβολική χορήγηση μπορεί να σταματήσει μέχρι και το κελάηδημα, στα αρσενικά, αλλά για την δική μας κατηγορία αυτό δεν ενδιαφέρει.

5 - Τον καιρό της προετοιμασίας καλό είναι να μπαίνουν στον χώρο σας κι άλλοι άνθρωποι, ώστε τα πουλιά να συνηθίζουν σε διάφορα πρόσωπα εκτός από εσάς. Είναι και μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε και να ανταλλάξετε γνώμες με άλλους εκτροφείς. Άλλωστε γι αυτή την περίοδο μοχθούμε έναν ολόκληρο χρόνο.

Get a better hosting deal with a hostgator coupon or play poker on party poker
Copyright 2012 Εκπαίδευση-Προετοιμασία. Δημιουργία Whale.gr