Ο Σπίνος Βενεζουέλας-Red Siskin

Mαυροκέφαλος Σπίνος Βενεζουέλας - Red Siskin


Είναι απίθανο να δείτε αυτό το πουλί και να μην το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Το εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα του κεντρίζει αμέσως όλα τα βλέμματα. Το πουλί αυτό ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα των σημερινών καναρινιών.

Ο λόγος γίνεται για τον Μαυροκέφαλο σπίνο της Βενεζουέλας ή Red Siskin όπως είναι ευρύτερα γνωστός. Η επιστημονική του ονομασία είναι Carduelis Cucullata, όμως πολλοί τον γνωρίζουν και με το όνομα Black-Hooded Red Siskin.

Όπως μαρτυράει και το όνομά του προέρχεται από χώρες της Νοτίου Αμερικής και ειδικότερα από την Β. Κολομβία και την Βενεζουέλα. Στο φυσικό του περιβάλλον συναντάται σε δασικές εκτάσεις με χαμηλό υψόμετρο, σε θαμνώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση και αραιά δέντρα. Δυστυχώς αν και πρόκειται για ένα πανέμορφο και ελκυστικό πουλί, θεωρείται από τα εξαιρετικά απειλούμενα είδη στην χώρα του και προστατεύεται με την συνθήκη CITES. Στην πατρίδα του έχει καταγραφεί μικρός αριθμός ζευγαριών, από κάποιες χώρες έχει ήδη εκλείψει και έτσι στην Ευρώπη συναντάται μόνο σε οργανωμένες εκτροφές. Στο φυσικό του περιβάλλον αναπαράγεται τους μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο, χτίζοντας την ανοιχτόσχημη καλαθωτή φωλιά του σε δέντρα πραγματοποιώντας μέχρι 4 γέννες καθ’ όλη την αναπαραγωγική περίοδο. Διατρέφεται με ποικιλία σπόρων, ζωντανά έντομα, χορταρικά και φρούτα.

Πρόκειται για ένα μικρόσωμο στρουθιόμορφο πουλί, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνάει τα 10 εκατοστά. Ανήκει στα διμορφικά είδη πουλιών, που σημαίνει ότι τα δύο γένη έχουν διαφορά στον χρωματισμό του φτερώματός τους. Οι αρσενικοί μαυροκέφαλοι σπίνοι έχουν βαθυκόκκινο χρώμα στο φτέρωμα του σώματός τους, ενώ τα φτερά πτήσης και η ουρά έχουν μαύρο χρώμα. Το κεφάλι και ο λαιμός είναι μαύρα, ενώ στο υπογάστριο το κόκκινο χρώμα ξεθωριάζει ελαφρά. Τα θηλυκά είναι ακριβώς στο ίδιο μέγεθος και ξεχωρίζουν από τα αρσενικά από το γκρίζο κεφάλι τους. Γκρίζος είναι επίσης και ο λαιμός, το στήθος, ενώ μαύρες είναι οι φτερούγες και η ουρά. Το κόκκινο χρώμα στα θηλυκά δεν έχει την ίδια βαθιά απόχρωση, ενώ το λευκό είναι πιο διάχυτο στο υπογάστριο.

Γενικά είναι ζωηρά και δυναμικά πουλιά και παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά προς άλλα αρσενικά μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ιδιαίτερα αν ζουν σε μεγάλο κλουβί και διεκδικούν το ταίρι τους. Αν και είναι φιλήσυχα πουλιά εκτός της αναπαραγωγικής φάσης, μπορούν να συμβιώσουν και με άλλα πουλιά και ιδίως καναρίνια, με τα οποία αναπαράγονται με επιτυχία και μάλιστα δίνουν γόνιμους απόγονους και με πανέμορφους συνδυασμούς χρωμάτων. Σκόπιμο θα ήταν βέβαια να γίνονται διασταυρώσεις μόνο μεταξύ του ιδίου είδους προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την διατήρησή τους σε κλουβιά προκειμένου να τηρούνται ιδανικές συνθήκες υγιεινής λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάσουν σε διάφορες ασθένειες, αλλά και να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση κάποιων επικίνδυνων υλικών, γιατί λόγω του δυναμικού τους χαρακτήρα συμβαίνουν συχνά ατυχήματα.

Σε προστατευμένο περιβάλλον διατρέφονται με ποικιλία σπόρων για καναρίνια, σε συνδυασμό με τροφή για αγριοπούλια, ενισχυμένο και με ηλιόσπορους. Απαραιτήτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε άμμο-γκριτ και σουπιοκόκαλο. Συμπληρωματικά μπορείτε να προσφέρετε μικρή ποσότητα αυγού, πρασινάδας, βλαστωμένων σπόρων και εναλλακτικά φρούτα. Ξετρελαίνονται για ζώντα έντομα ή τροφή για εντομοφάγα πουλιά. Η χρήση χρωστικών για διατήρηση του χρωματισμού του φτερώματός τους ,όταν εκτρέφονται σε υπαίθρια εκτροφεία δεν είναι απαραίτητη, μιας και το χρώμα τους είναι απόλυτα φυσικό. Αν όμως δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φώς το χρώμα τους πιθανών να ξεθωριάσει και θα χρειάζονται ενίσχυση με χρωστικές. Λατρεύουν το μπάνιο αλλά και την λιγόωρη έκθεσή τους στον ήλιο.Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει με το ενθουσιώδες κάλεσμα του αρσενικού. Αν ζουν σε μεγάλη κλούβα με φυσική βλάστηση, θα επιλέξουν ένα ψηλό και απόμερο σημείο και αν τους έχουν δοθεί τα κατάλληλα υλικά θα πλέξουν την καλαθόσχημη φωλιά τους με διάφορα μαλακά υλικά και θα εναποθέσουν εκεί 3-4 γαλαζωπά με καφετιά στίγματα αυγά. Μετά από την εκκόλαψη η οποία γίνεται αποκλειστικά από την θηλυκιά και κρατάει από 12-14 μέρες, εμφανίζονται οι πρώτοι νεοσσοί, οι οποίοι είναι εντελώς γυμνοί και εμφανίζουν το πλήρες φτέρωμά τους μετά την παρέλευση 18 περίπου ημερών. Το φτέρωμά τους παραμένει γκριζωπό για 3-4 μήνες και αποκτάει το πραγματικό του χρώμα μετά την πρώτη πτερόρροια. Γύρω στην 23η - 24η μέρα οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται και το ζευγάρι προχωράει στην επόμενη γέννα.

Επειδή προέρχονται από τροπικά κλίματα και γεννούν μέσα στον χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες στους νεοσσούς, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί το ζευγάρι σε προφυλαγμένο χώρο με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Στο φυσικό του περιβάλλον το προσδόκιμο ζωής του αγγίζει τα 7-8 χρόνια, όμως σε ιδανικές συνθήκες εκτροφής το όριο ζωής του μπορεί να ξεπεράσει την δεκαετία.

Get a better hosting deal with a hostgator coupon or play poker on party poker
Copyright 2012 Ο Σπίνος Βενεζουέλας-Red Siskin. Δημιουργία Whale.gr