Βλαστωμένοι σπόροι

Είναι ίσως ένα βηματάκι δυσκολότερο από το να βράσουμε ένα αβγουλάκι για τα πουλάκια μας. Είναι όμως μία λιχουδιά που θα «τσακίσουνε» σε ελάχιστο χρόνο και ένα σημαντικότατο συν στη διατροφή τους. Ο λόγος γίνεται για τα «φύτρα», τους βλαστημένους δηλαδή σπόρους, όχι μόνο αυτούς που έτσι κι αλλιώς δίνουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο των πουλιών μας, αλλά και άλλους που και να θέλανε λόγω μεγέθους και δυσκολίας ίσως να μην έχουν δοκιμάσει (σιτάρι, ροβίτσα κ.λ.π).

 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους κάνει ώστε οι βλαστωμένοι σπόροι να πλεονεκτούν έναντι των απλών; Το ενδόσπερμα του σπόρου είναι μια αποθήκη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Όταν ο σπόρος φυτρώνει, αυτά τα συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το έμβρυο του φύτρου χρησιμοποιεί για να μεγαλώσει. Σ’ αυτή ακριβώς τη σύντομη περίοδο που ο σπόρος είναι σαν ένα μωρό, χρειάζεται η μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Και η φύση έχει φροντίσει να του τα παρέχει, αυξάνοντας 2 και 3 φορές τα ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που αναπτύσσονται μέσα στο σπόρο για τη θρέψη του φυτού.

Ρίχνουμε μέσα μία χούφτα σπόρους. Βάζουμε το «πουγκί» με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένουμε ενώ το νερό στραγγίζει από το ύφασμα .Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν από τον «λήθαργο». Ο χρόνος αυτός ,για σωστά αποτελέσματα, δεν είναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους.

Στην συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα κάθε 5-6 ώρες βάζουμε το πουγκί ξανά κάτω από τη βρύση χωρίς το μπολ, ώστε να ξεπλυθούνε μέσα του οι σπόροι ενώ το νερό φεύγει μέσα από το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει. Από κει και πέρα και κάθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι από πάνω. Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό. Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρούμε σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο (στο χώρο των λαχανικών) και βγάζουμε  μόνο την ποσότητα που θα προσφέρουμε στα πουλιά μας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να πιάσουμε με λάστιχο ένα τούλι από μπομπονιέρα και να το τοποθετήσουμε σαν καπάκι σε ένα μπολ και να ακολουθήσουμε την προηγούμενη διαδικασία χωρίς πουγκί αλλά γυρίζοντας ανάποδα το μπολ ώστε να στραγγίζει μέσα από το διαπερατό από το νερό, τούλι.

Επίσης ένας άλλος τρόπος για να φτιάξουμε αυτοσχέδιο sprοuter είναι με τη χρήση ενός γυάλινου βάζου και ενός σουρωτηριού.

Ρίχνουμε τα σπόρια στο σουρωτήρι και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από το νερό της βρύσης. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο γυάλινο βάζο με διπλάσια σε όγκο ποσότητα νερού και τα αφήνουμε να μουλιάσουν .Στα περισσότερα ,ο χρόνος αυτός είναι 8 ώρες. Σε κάποια αρκετά λιγότερο και σε κάποια άλλα λίγο περισσότερο. Όταν περάσει ο χρόνος αυτός γεμίζουμε το βάζο νερό και όλο μαζί το περιεχόμενο (νερό + σπόρους) το ρίχνουμε στο σουρωτήρι τοποθετούμε στη συνέχεια κάτω από τη βρύση( το σουρωτήρι) και με ισχυρή ροή νερού τους ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Μετά βάζουμε τα σπόρια ξανά στο γυάλινο δοχείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρις ότου τα φύτρα ετοιμαστούν .Στη συνέχεια τα διατηρούμε στο γυάλινο δοχείο αφού τα ξεπλύνουμε για τελευταία φορά και αυτά και το δοχείο καλά.

Πρόταση μου είναι να αρχίσετε ,ειδικά τώρα που τα πουλάκια ζευγαρώνουν ,με φύτρα σιταριού ,τα οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε αλλα και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη ,μεθειονίνη ,λυσίνη).

Πηγή: http://jk21.yooblog.gr

Get a better hosting deal with a hostgator coupon or play poker on party poker
Copyright 2012 Βλαστωμένοι σπόροι. Δημιουργία Whale.gr